Att våga vara en

PIONJÄR

Våga utforska. Våga utveckla.
Våga genomföra.

NorDan lanserar världens första fönster i biokomposit, producerat i en 3D-skrivare.


50% snabbare
produktion

40–120 cm
diameter

Biokomposit,
återvinningsbart material

En ny era för pionjärer

De första stegen är de svåraste, särskilt när man rör sig i områden ingen annan befunnit sig i tidigare. Att våga tänka nytt. Att våga utmana befintliga sätt att göra saker. Alla kan komma med bra idéer, men en verklig pionjär är en som väcker idéerna till liv och som implementerar.

Pionjärer sedan 1926

NorDan har varit stolta pionjärer sedan starten 1926. Under snart hundra år har vi satt vår prägel på den europeiska fönsterindustrin med stolta innovationer som säkerhetsfönstret, dold fixering av glaslister och tusentals andra små och stora nyheter som har förändrat uppfattningen om vad ett fönster kan vara.


Bara det nödvändigaste

Traditionell produktion av fönster handlar om att börja med ett stort ämne för att sedan kapa, fräsa och avlägsna material från utsidan tills dess att enbart den färdiga produkten återstår. Med additiv produktion början man i andra endan: En 3D-skrivare bygger lager för lager ett fönsterämne med precis så mycket material som behövs för att skapa en robust konstruktion. På så sätt undviker man svinn och onödigt materialbruk.

Extrema egenskaper

Fönster av biokompositmaterial som produceras i 3D-skrivare har många egenskaper som stämmer överens med eller överträffar deras släktingar i trä och aluminium. I 3D-skrivare smälts biokompositpellets samman för att bilda fönsterkonstruktionen. Resultatet är en mycket robust och solid ram med unik vind- och väderbeständighet även i utsatta miljöer.

Cirkulär och miljövänlig

Det biokompositmaterial som används är sammansatt för att motstå extrema väder- och klimatförhållanden men det är också helt återvinningsbart när fönstret nått sin slutliga livslängd. Lång livslängd även efter att fönstret har bytts säkerställer ett lågt fotavtryck och tillsammans med den miljövänliga, additiva produktionen är detta ett miljövänligt val.

Exakt och digitalt

Runda fönster i biokomposit går 50 % snabbare att producera än rena träfönster, men lika viktigt är förmågan att kunna projektera med en digital modell av fönstret. I samarbete med BIMobject hittar du NorDans runda biokompositfönster som ett BIM-objekt, så att det enkelt kan bli en del av byggnadens digitala tvilling.

Materialleverantör
Maskinleverantör
Samarbetspartner
Certifieringar

Teknisk information

 • Materialet är Biokomposit
  från Stora Enso
 • Produkten finns tillgänglig
  i täckmålat ytbehandlingssystem
 • Profilerad med Modern-
  profil (R3)
 • Toppförseglad glaslist.
 • Glasval lika CFF i
  produktserie Tanum

I enlighet med NorDans strävan att ligga i framkant inom utveckling av nyskapande produkter för fönster- och dörrmarknaden släpps nu världsnyheten NTech 3DCF från NorDan, ett cirkelrunt fast fönster tillverkat i en stor 3D-skrivare i ett modernt biokompositmaterial, dvs med hållbar additiv 3D-tillverkning. De 3D-printade runda fönsterna från NorDan är i högsta kvalitet och med ett hållbart material.

Finns i storlekarna:

Modul M4 M5 M6 M7 M8 M9 M10 M11 M12
Karmyttermått (mm) 384 484 584 684 784 884 984 1084 1184

BIM-objekt BASTA eBVD DoP Ritning

GÅ TILL NORDAN.SE