Extrema tester för extremt väder

Vi är i mitt i en årstid där det finns hög sannolikhet för storm och när extremt väder härjar är det ofta bäst att hålla sig inomhus. Då är det skönt att veta att dörrar och fönster från NorDan genomgår hårda tester för att de ska tåla extremt väder.

När meteorologens råd är att hålla sig inomhus och vinden viner runt huset, är det mer än någon annan gång NorDans uppgift att se till att dörrar och fönster tål krafterna från vind och nederbörd. De senaste åren har vi mötts av allt mer extrema väderförhållanden och man gör klokt i att överväga detta när man byter fönster.

Stränga krav

När dörrar och fönster testas i Norge är det i huvudsak med testmetoderna för Norsk dörr- och fönsterkontroll. Här genomför man tekniska tester som säkrar att fönstren tål belastningen som de kommer att möta i ett färdigställt bygge. I testerna utsätts fönstren för lufttryck som mäts i pascal (Pa). För att bli godkända enligt EN-NDVK:s standard SS-EN 1027, 1026 regn och luft ska fönster tåla 600 Pa. Detta motsvarar vindhastigheter på 31,6 m/s eller 113 km/t (kraftig storm). Med andra ord väderförhållanden som är tuffare än de flesta kommer att uppleva under ett normalt år.

Spränger skalan

Kraven som ställs som standard är tuffa, men några projekt har också egna krav som är mycket strängare än normen. Dagligen testas därför fönster med tryck- och vindhastigheter motsvarande en normal tornado, eller 1100 Pa, 41,8 m/s eller 150 km/t. Enkelt förklarat betyder det att fönstren tål vind- och vindbyar i samma styrka som en tornado. För att göra ett extremt test för arktiska förhållande, skickade NorDan ett säkerhetsfönster till Kanada där fönstret testades och godkändes i hela 2400 Pa.

Rustad för framtiden

Klimatförändringar innebär olika saker beroende på var man bor. Men det är inget tvivel om att vi går ett tuffare klimat till mötes, som fortsatt kommer att ställa höga krav på vad dörrar och fönster ska tåla. Med naturliga material och moderna produktionsprocesser använder NorDan erfarenhet från ett halvt århundrade med innovativ konstruktion, för att gå naturens krav tillmötes. Produkterna blir inte bara mer klimatvänliga, de är också de tuffaste i klassen i testerna. Så du kan tryggt luta dig tillbaka i din favoritfåtölj när regnet piskar mot väggen och vinden ylar utanför. Vädret blir aldrig så dåligt som det dina fönster tål.

Läs mer om våra fönster