Inspirationshus

4 tips för att välja fönster och dörrar

Inspiration
Publicerat den 11/30/2021

Det kan vara svårt att veta hur man väljer rätt fönster och dörrar, oavsett om man bygger nytt eller renoverar. De flesta av oss gör det kanske bara en eller två gånger i livet, och det gör beslutet ännu viktigare. Här är några saker du bör tänka på innan du väljer leverantör.

Val av material i ditt fönster

Det är viktigt att du väljer ett material som är anpassat för just dina behov. Oavsett om du väljer ett träfönster, ett träfönster med aluminiumbeklädnad eller ett fönster helt i aluminium så har alla materialen sina unika fördelar.
Aluminium har stora fördelar när det kommer till materialets styrka och formbarhet. Man kan göra stora fönsterpartier och produkterna erbjuder även alternativa funktioner som vikpartier och stora skjutdörrar. Produkter i aluminium kräver mycket lite underhåll under sin livstid.

Ett fönster i trä är det vanligaste valet för den svenska marknaden. Eftersom trä kan bearbetas så kan man enkelt skapa olika stilar och uttryck på slutprodukten. Materialet erbjuder många möjligheter till speciella former och kan utrustas med många olika tillval. Det blir allt mer vanligt att även lägga till en skyddande aluminiumbeklädnad på produkten för att dra nytta av aluminiumens skyddande egenskaper.


Funktion

Olika fönster har olika funktion och det är viktigt att klargöra om du har speciella önskemål som du vill att dina nya fönster ska ha. Ska de helst öppnas inåt rummet, eller passar det bättre med ett traditionellt, utåtgående fönster istället? Ska fönstret vara flyktvägen i ett rum, eller ska det hellre utrustas med en extra barnsäkring? Att klargöra dessa krav är en viktig nyckel för att kunna njuta av dina fönster länge.

Tillbehör och alternativ

Det finns alltid två sidor av ett mynt, men i ett hem är det oftast fyra. Väggar i söderläge vill ofta ha ett stort solinsläpp, medan andra väggar kanske ligger mot en trafikerad väg. Med olika glasalternativ och en lång rad tillval kan du skräddarsy dina fönster utefter de förutsättningar de ska möta.

Sandström1
Sandström3

Användning och användningsområden

Det finns ingen anledning till att alla fönster i ett hem ska vara lika. Modern och dynamisk arkitektur lägger ofta upp för fönster av olika storlekar och former, med olika krav på funktion. Vissa ska vara öppningsbara, några andra ska vara fasta och vissa ska kunna kombinera de båda. För äldre hus som ska rustas upp med nya fönster kan det finnas krav på hur fönstren ska se ut. Allt detta bör du ta hänsyn till när du ska välja dina nya fönster.

Bilder: Rörvikshus