Inbrott 2

Enkla steg för att minimera risken för inbrott

Kunskap
Publicerat den 12/3/2021

Varje år sker tusentals inbrott i Sverige. Tyvärr finns det inget hundraprocentigt skydd mot inbrott, men det finns däremot enkla åtgärder för att minimera riskerna. Nedan listar vi några tips på hur du skyddar din bostad.

 1. Lås dörren
  Det låter självklart, men faktum är att inbrott ofta begås när tjuven går från dörr till dörr och känner på handtagen
 2. Lägg undan värdesaker, men lämna sysslor framme
  Bor du i villa, har lantställe eller en lägenhet på bottenplan är det viktigt att plocka undan värdefulla föremål. Att lämna smycken, dator eller andra värdesaker framme ger en inbjudan för tjuven att bryta sig in. Däremot är det smart att låta vardagliga sysslor stå kvar när du åker bort. Stor disk och tvätt framme eller ligger det papper utspritt på bordet och leksaker på golvet signalerar du att du inte är bortrest. Tänk även på att inte ha verktyg, stegar eller annat som tjuven kan använda för att bryta sig in, stående framme.
 3. Införskaffa smart belysning
  Inne- och utomhusbelysning är ett enkelt sätt att hålla tjuven borta. Ett smart uppkopplat system av lampor som ger sken av att någon befinner sig i bostaden är en smart investering.
 4. Ta hjälp av grannarna
  En stark grannsamverkan är bra för att minimera risken för inbrott. Genom att med gemensamma krafter hålla ögon öppna i området är det lättare att se tjuven i tid. Om du skall åka bort kan du be grannen att klippa gräsmattan, ta in posten eller hänga upp tvätt i trädgården för att det skall se ut som att någon är hemma.
 5. Byt till inbrottsförstärkta fönster
  Professionella tjuvar väljer den lättaste vägen in. Möter de ett svårt fönster väljer de helt enkelt att gå någon annanstans. Hos oss hittar du säkerhetspaket som är applicerbara på flera produkter i Tanum-serien; EN-1627, RC 2 och RC. Ett säkert fönster behöver inte betyda galler eller synliga säkerhetsbeslag. Vi låter aldrig säkerheten i produkten kompromissa med våra kunders önskemål om design – vi levererar säkerhet som känns, men inte syns.