Tanum Kultur fönster

Fönster anpassade för gamla hus

Inspiration
Kunskap
Publicerat den 1/17/2022

Kultur

ett arv från TanumsFönster

Inte ens i naturen varar ting för evigt. Granitklippor slipas sakta av havets böljande vågor. I skogen tar träden emot vind och regn, de måste någon gång ibland buga sig för Skagerraks lågtryck som slår in över kusten. Det är Tanum och det är här vi tillverkar fönster, fönsterdörrar och skjutdörrar anpassade till den omgivning där vi bor och naturen vi lever i.

Med vår Kulturserie blandar vi ny teknik med traditionell estetik. Fönstret är helt byggt i tryckimpregnerat trä, men har till skillnad från dina gamla fönster ett modernt glaspaket som isolerar. Den smidiga profilen och de genomgående spröjsen skapar precis den harmoni som ett sekelskifteshus förtjänar.

Nor Dan Tanum FSK Corner Rundad Wood

Trä

Nor Dan Tanum FSK Corner Rundad Alu

Aluminium

Kulturfönstren har ett karmdjup på 120 mm för träfönster och 132 mm för aluminiumbeklädda fönster, till skillnad från andra fönster i Tanumserien som har ett karmdjup på 105 mm respektive 117 mm. Det större karmdjupet gör att fönsterhasp och vädringsbeslag kan fästas i bågen för att få en kulturell och traditionell estetik. Denna äldre typ av beslag gör att fönstret får tre olika vädringslägen; ett genom den barnsäkra friktionsbromsen med spärrkolv/nyckel och två lägen med stormkroken. Kulturprodukter levereras med fönsterlås och vädringsbeslag färdigmonterade.

Barnspärr

Friktionsbroms med spärrkolv/nyckel
(Barnspärr)

Stormhast

Stormkrok

Fönsterhasp

Fönsterhasp

Spröjs och post

På alla våra Kulturfönster använder vi fasta, genomgående spröjs – precis som förr i tiden. När det gäller de indelande ytornas storlek och deras geometriska former är möjligheterna närmast obegränsade. Vi hjälper dig att linjera och förskjuta spröjsen enligt dina önskemål. Nedan ser ni några exempel på spröjsning och postar.

Spröjsning kultur
Det är spröjsen och postarnas placering som ger huset en personlighet