Ljussättning1

Tips vid ljussättning

Kunskap
Inspiration
Publicerat den 12/2/2021

Ljus har en viktig inverkan på våra sinnen och beteenden. Vissa menar till och med att ljuset inomhus är lika viktig som luften vi andas. Ljus har inte bara positiv inverkan på dygnsrytm och kognitiva förmågor som inlärning, minskning av ögontrötthet och närsynthet, utan också vår visuella upplevelse. I denna artikel ger vi tips på hur du får ditt hem ljusare med hjälp av olika medel.

Ljussättning

Ett rum behöver ofta mer ljus än vi tror. Grundläggande vid ljussättning är att välja olika typer av ljus, placera dessa rätt och försöka blanda mjukt och hårt ljus. Har du ett mörkt möblemang krävs mer ljus då de inte reflekterar ljuset så som ljusa möbler och väggar gör. En blandning av armaturer är i regel det bästa alternativet. Takarmaturer är det vanligaste och det finns oftast uttag till det i alla rum, men för att inte bara få ljuset uppifrån är det bra att blanda med armaturer som står på golv. Idag finns allt fler takfästa spotlights som ofta är att föredra då du kan rikta och reglera ljuset med hjälp av dimmer.

Funktion, kvalitet och rätt placering av ljus är viktigt för att få ett ljus som fungerar och upplevs som funktionellt och bra. Ett tips för att hitta det rätta ljuset i husets alla rum är att använda mobila lampor för att testa ljussättningen utan att göra installationen fast.

Färg

Kulörval spelar en stor roll för rummets ljus. Även om färg är en subjektiv upplevelse eftersom den enbart existerar som ett psykiskt fenomen i våra hjärnor, har den en stor påverkan på hur vi upplever vår omgivning. Målar du ett rum i ljusa kulörer kommer rummet upplevas som stort och luftigt, men målar du samma yta i en mörkare kulör ges en känsla av mindre rymd.

Färgen på dina väggar kommer skifta i nyans mellan dagsljus och på kvällen när du tänder lampan. Ett rum med mycket ljusinsläpp upplevs ofta som varmare och väggarna kan därför målas i en kallare färg, men tänk också på hur rummet ligger. Ett rum mot norr upplevs kallare än rum placerade i söderläge.

Panoramafönster
eller fönsterväggar

Stora panoramafönster släpper in mer ljus än vanliga fönster och skapar en känsla av rymd i rummet samtidigt som de ger dig gränslös utsikt. Intresset för panoramafönster finns hos de som bygger nytt, men också de som renoverar äldre hus. Förutom att panoramafönster ger ett härligt ljusinsläpp suddar det ut gränsen mellan inne och ute. Det skapar en exklusiv känsla samtidigt som du får in naturligt ljus och kan njuta av utsikten.

Att sätta in en enda stor fönsterruta kan vara något komplicerat och gör öppningsmöjligheterna svårare. Dels för att du kan behöva kran för att få in fönstret, dels för att du behöver öppna hela rutan för att få in frisk luft. Väljer du i stället att skapa en fönstervägg där du kombinerar öppningsbara, fasta och fönster i olika storlekar kan du lättare välja hur mycket du skall öppna upp mot utsidan. Fönstrens karmar kan dessutom utgöra en snygg detalj på huset.

Alla rum bör inte
vara vita med stora fönster

Samtidigt som vi inte kan få nog av ljus bör vi ha i åtanke hur mycket ljusinsläpp vi har, vilka kulörer vi väljer och hur vi möblerar i hemmets olika rum. I sovrummet bör du exempelvis tänka på att ha ett bra ljusinsläpp och öppningsbara fönster för att få in naturligt ljus och frisk luft på morgonen. Däremot bidrar valet av mörka och dämpande kulörer på väggarna till att rummet känns mysigare och mer harmoniskt. Kort sagt gäller det att finna en balans mellan naturligt ljus, ljussättning och kulörer i hemmets olika rum. Det kan kännas som en utmaning att finna denna balans i hemmets alla rum, men när du väl hittar det rätta ljuset kommer du känna alla dess positiva effekter i vardagen.

Knowledge ljusinsläpp3
Knowledge ljusinsläpp2
Knowledge ljusinsläpp4