Pardörr

Öppna upp ditt hem med en pardörr

Inspiration
Publicerat den 11/30/2021

Pardörrar lyfter upplevelsen av att gå in ett hem till en ny nivå med dess stilfulla design. Samtidigt som pardörrar ger en känsla av ett större hem ges också möjligheten att ”öppna upp väggarna” mot utsidan.

Den vanligaste platsen för en pardörr är entrén. En stor ytterdörr ger en välkomnande och pampig känsla för dina gäster. Dock krävs inte en stor flott villa för att välja en pardörr utan det går utmärkt att även välja pardörr till det mindre huset. På gamla tiders trähus vad det inte ovanligt med pardörrar, gärna i en brytande färg som grönt, blått eller en vit dörr mot det gamla röda huset med vita knutar.

Med en pardörr får du inte bara
en ingång – du får en entré

Förutom pardörrens estetiskt vackra och luftiga intryck fyller den en praktisk funktion när du skall ställa in soffan, köksbordet eller bära in barnvagnen. En varm sommardag ges du även möjligheten att öppna upp de stora dörrarna för att släppa in frisk luft och sudda ut gränserna mellan in- och utsida.

Pardörrens utseende och storlek

En pardörr behöver inte vara i fullbredd, det vill säga två stora dörrar intill varandra, utan kan utformas så att det är en dörr i fullbredd och en mindre intill. Vanligast är att den ena sidan är spärrad och öppnas genom att släppa spärrarna i ytterkarmen när själva entrédörren är öppnad.

Förutom pardörrar i form av ytterdörrar erbjuder NorDan givetvis även parfönsterdörrar. Varför inte ge din friggebod, gästhus eller sjöbod en pampigare entré mot trädgården eller stranden? Det fungerar förstås med pardörrar även på mindre byggnader. En parfönsterdörr ger liksom en parytterdörr en pampig och vacker entré, men medför även bättre ljusinsläpp och utsikt samt en större känsla av närheten till naturen.