Gammaltfonster

Så mycket kan du spara på att byta ut dina gamla fönster

Kunskap
Publicerat den 10/10/2022

Elsituationen i Sverige gör att många av oss är mer medvetna om vår elförbrukning och gärna letar efter alternativa åtgärder för att minska den. En av de mest lönsamma åtgärderna på sikt kan vara att investera i nya mer energieffektiva fönster.

Upplever du ofta att ditt hem inte kommer att hålla värmen oavsett hur mycket energi du använder för att värma upp det? Eller känner du ett kallt drag vid fönstren? Detta kan vara ett tecken på att det är dags att byta ut dina gamla fönster.

Gamla fönster kan stå för upp till 40 % av värmeförlusten i ditt hem. Med tanke på dagens elpriser kan det uppgå till stora summor på elräkningen.

Lägre u-värde – bättre isolering

Energieffektiviteten för ett fönster kallas U-värde. Detta beskriver hur mycket värmeenergi som läcker genom produkten. Ju lägre u-värde, desto bättre värmeisoleringsförmåga har ett fönster. Under 80-talet hade de flesta fönster ett u-värde kring 2,4 W/m2K. Idag erbjuds däremot fönster med u-värde så lågt som 0,7 W/m2K, vilket gör skillnaden i värmeisolering betydligt större från fönster tillverkade på 80-talet. Genom att byta ut dina gamla fönster får du avsevärt bättre värmeisolering i huset och använder därmed betydligt mindre energi på uppvärmning.

3-glas för minskad strömförbrukning

3-glas ger dina fönster ett lägre u-värde, vilket ger ännu bättre isolering och minskar strömförbrukningen. Dessutom slipper du kalldrag, och du får en bättre inomhusmiljö och uppnår större boendekomfort i ditt hem.

Hur mycket kan du spara?

Rätt fönster förbättrar inte bara inomhusklimatet, utan är också ett effektivt sätt att minska elförbrukningen på lång sikt. Det är flera faktorer som spelar in när man räknar ut hur mycket man kan spara genom att byta ut gamla fönster. U-värdet på dina gamla och nya fönster, den totala fönsterytan i huset, samt elpriserna är viktiga att ta med i denna beräkning. För att göra det lättare för dig att beräkna det har vi tagit fram NorDan klimaträknare– ett verktyg som hjälper dig att se hur mycket rätt val av nya fönster har med energiförbrukning och klimat att göra.

Låt oss titta på ett exempel:

Säg att du bor i ett genomsnittligt hus i med en fönsteryta på 25 m2 och har fönster från 80-talet med ett u-värde på 2,4 W/m2K. Medelpriset på el i augusti 2022 var för:

  • Elområde 1: 18,3 öre
  • Elområde 2: 51,9 öre
  • Elområde 3: 223 öre
  • Elområde 4: 305 öre

Låt oss säga att du vill byta till nya fönster med ett u-värde på 0,8. Genom att byta ut dina gamla fönster sparar du följande:

Område kWh Besparing år 1 (kr) Besparing år 10 (kr)
Elområde 1 7 227 1 322 13 225
Elområde 2 6 263 3 251 32 506
Elområde 3 3 372 7 521 75 206
Elområde 4 2 891 8 817 88 166

En långsiktig investering