Veronika Moen

Smarta val för en hållbar investering

Publicerat den 5/5/2023

Trender kommer och går, men en investering i fönster och dörrar är något som vi helst inte gör för ofta. Dels ur ekonomisk synpunkt, dels ur ett hållbarhetsperspektiv. Under 2023 har vi kunnat urskilja tre tydliga trender inom fönster och dörrar; energieffektivitet, solskydd och helsvarta produkter.

Energieffektiva fönster och dörrar

Hållbarhet är alltid på tapeten och efter vinterns bistra elsituation mer än någonsin.

Många av oss är mer medvetna om vår elförbrukning och letar efter alternativa åtgärder för att minska den. En av de mest lönsamma åtgärderna på sikt kan vara att investera i energieffektiva fönster och dörrar. Gamla fönster kan stå för upp till 40 % av värmeförlusten i ditt hem. Med tanke på dagens elpriser kan det uppgå till stora summor på elräkningen.

Lågt u-värde för bättre energieffektivitet

Energieffektiviteten för ett fönster kallas U-värde. Detta beskriver hur mycket värmeenergi som läcker genom produkten. Ju lägre U-värde, desto bättre värmeisoleringsförmåga har ett fönster. Under 80-talet hade de flesta fönster ett u-värde kring 2,4 W/m2K. Idag erbjuds däremot fönster med u-värde så lågt som 0,7 W/m2K, vilket gör skillnaden i värmeisolering betydligt större. Genom att byta ut gamla fönster får du avsevärt bättre värmeisolering i huset och använder därmed betydligt mindre energi på uppvärmning.

Rätt fönster förbättrar inte bara inomhusklimatet, utan är också ett effektivt sätt att minska uppvärmningskostnaderna. Det är flera faktorer som spelar in när man räknar ut hur mycket man kan spara genom att byta ut gamla fönster; u-värdet på dina gamla och nya fönster, den totala fönsterytan i huset, samt elpriserna som är viktiga att ta med i denna beräkning. Fönster från NorDan har en lång förväntad livslängd, men kom ihåg att fönstrets livslängd och isoleringsförmåga beror på fönstrets hela konstruktion. Väljer du ett fönster med 3-glas och aluminiumbeklädnad på utsidan får du en produkt som har goda isolerande egenskaper, lång livslängd och lågt underhållsbehov. Genom att välja rätt fönster kan du vara säker på att det blir en långsiktig investering och att du sparar pengar på lång sikt.

Integrerat solskydd

Efter den varma sommaren 2018 blev luftkonditionering allt vanligare i de svenska hemmen. Att köpa ytterligare en apparat till hemmet är dock inte nödvändigt om du vid ny- eller ombyggnation väljer bra solskydd.

Tidigare var en av de vanligaste missarna vid val av fönster att inte ha ordentligt solskydd, något som är speciellt besvärligt vid stora fönster i söderläge. Idag märks det dock en tydlig ökad försäljning av solskydd, speciellt integrerade. Solskyddsglas är en vanlig typ av integrerat solskydd som bidrar till en jämnare temperatur invändigt, då det hindrar solvärmen från att tränga in. Till skillnad från andra typer av solskydd som ställs in manuellt skyddar solskyddsglas alltid mot solens strålar.

Ett annat smart solskydd du behöver ha i åtanke redan i planeringsfasen av nybyggnation eller fönsterbyte är screens. NorDan Screens är en utvändig solavskärmning som släpper in dagsljuset, samtidigt som den håller solstrålar och värme ute. Till skillnad från persienner och markiser är NorDan Screens utformade för att tåla tuffa väderförhållanden, men utan bekostnad av fasadens uttryck. NorDan Screens är integrerade i fönstret och monterade från fabrik, och blir därför en naturlig del av fönstret. Man undviker kostsam ombyggnad, samtidigt som upp till 90 % av solvärmen reduceras. Förutom att effektivt minska både solstrålar och dess värme kan NorDan Screens styras både manuellt och automatiskt. Tillsammans med vind- och ljussensorer kan NorDan Screens ta hand om uppgiften att skapa en bra inomhusmiljö och när solen inte längre är störande, döljer sig solavskärmningen elegant.

Black Line – ett stilrent designval

Historiskt sett har de flesta fönstren varit vita. Nu ser vi däremot att svart blir alltmer populärt. Vissa väljer svart för ett tidlöst och stilfullt hem som passar inredningens minimalistiska och skandinaviska stil. Andra väljer svart för att det skall passa till en färgsprakande inredning. För att möta efterfrågan har NorDan nu lanserat designtillvalet Black Line. NorDan har länge erbjudit ett stort urval av färgkombinationer, men oavsett om du valt vitt, rött eller svart fönster har glasdistansen varit ljus och andra detaljer som gångjärn och ventilationsbeslag enbart gått att få i silver eller krom. Med vårt nya designtillval Black Line kan du däremot få produkten med alla tillbehör i svart. Ett stilrent val som passar alla stilar. Läs mer om BlackLine här.

Valfrihet är viktigt när du handlar. Därför strävar NorDan alltid efter att hitta nya innovativa lösningar. Våra fönster och dörrar är gjorda för att hålla och för att du ska känna dig trygg med ditt val av produkter en lång tid framöver. Oavsett vad som är trendigt när du investerar i nytt, kan du vara säker på att produkter från NorDan är hållbara både ur miljö-, kvalitets- och designsynpunkt.

Tingstuveien 6 4640 Søgne12
1
Tingstuveien 6 4640 Søgne5
Brønnløkkaveien 3211