Smarthus

Smarthus för en smart vardag

Inspiration
Publicerat den 12/2/2021

Tänd kökslampan med mobilen från sovrummet samtidigt som du startar kaffebryggaren. Ställ in systemet ”Borta” när du åker till jobbet och larmsystemet aktiveras. När du kommer hem registrerar huset detta och tänder belysningen på din uppfart. Är det fredag tar du fram fjärrkontrollen och trycker på knappen för att aktivera ”fredagsmys”. Då dimmas lamporna i huset, gasspisen tänds och stämningsfull musik strömmar ur högtalarna. Allt detta, och mycket mer, får du med ett Smarthus.

Ett smarthus, eller ett Smarthem, är en bostad som har avancerade automatiska system för att ge den eller de som bor i hemmet en helhetsövervakning och kontroll på bostadens funktioner. Smarthus definierar vanligtvis en bostad som har teknologi som gör att belysning, uppvärmning, multimedia-, säkerhet- och kamerasystem kan kommunicera med varandra och fjärrstyras direkt med hjälp av din smartphone. Detta kan göras från alla rum i hemmet, från jobbet eller var du än befinner dig i världen. Och fjärrkontrollen? Det är din smartphone, läsplatta, din dator eller styrpanel. Idag är det en marginell andel av bostad i Sverige som har den här typen av utrustning och system integrerade. Att eftermontera smarta funktioner i sin bostad har dock många fördelar.

Ett smarthus…

… använder teknologi och lösningar som kan ge dig betydligt lägre energiförbrukning jämfört med en vanlig bostad. Dessutom bidrar du till mindre belastning på miljön.

… ger dig lösningar som förenklar vardagen, sparar tid och har en snygg design. Dörrar, fönster, belysning, värme och ventilation kan både förhandsprogrammeras och fjärrstyras. Komponenterna som ingår i lösningen är specialdesignade av ledande industridesigners och med trådlös installation tillvaratas det estetiska.

… sover aldrig! Sensorer och smarta lösningar säkrar ditt hus mot inbrott och skador. Du kan ta emot varningar, kontrollera eller styra huset från en fjärrkontroll, smartphone eller via internet. Därmed behöver du aldrig bekymra dig.

… är förberett för framtidens teknologi. Det kan enkelt byggas ut och anpassas till dina ändrade behov. Det ger stor flexibilitet under hela husets levnadstid. Lösningen passar i både gamla och nya, stora och små byggnader. Allt styrs enkel och trådlöst med några enkla knapptryck.