Solskydd hero

Solskydd – en smart investering

Kunskap
Inspiration
Publicerat den 2/14/2022

Vi vill gärna få ut det mesta av solljuset. Det är dock en fin balans mellan när det är för lite solljus och när vi känner oss störda av det. Med hjälp av solskydd kan vi reglera ljusinsläpp i vårt hem och därigenom även förhindra att det blir för varmt.

På sommaren drar vi gärna ner persienner och drar för gardiner för att hålla värmen ute, och på vintern öppnar vi upp för att få in solens värmande strålar. Dock behöver vi ha i åtanke att solskydd inte enbart är ett hjälpmedel för att uppnå ett behagligt inomhusklimat utan har flera andra fördelar för både inredning, möbler och vår egen hälsa. Ett vanligt irritationsmoment som lätt uppstår när solen letar sig in är bländning. För den som vill sitta framför TV eller arbetar framför datorn bländas när strålarna reflekterar i skärmen och gör ditt arbete svårare. Med solskydd kan du reglera hur mycket ljus du vill släppa in, förhindra bländningen och arbeta ostört.

Solskydd gör också att dina möbler håller sig fina längre. Solen bleker nämligen möbler och inredning i våra hem när dess strålar lyser in genom fönstren. När du köper nya möbler är möbeltyget fint och färgrikt, men när solen vilat på dem i några år blir de solblekta. Ibland kan du även se var solen kommit in i rummet då tydliga ränder syns på möblerna. Visst kan du undvika att placera möbler intill fönstren, möblera om vid jämna mellanrum eller täcka över sofftyget om dagarna, men det enklaste sättet att skydda mot solblekning är att investera i solskydd.

En tredje anledning till att välja solskydd är att det även fungerar som insynsskydd. Ditt hem är din frizon där du skall trivas och kunna slappna av. Du skall kunna välja om och på vilket sätt du skall visa upp ditt vardagsliv för grannar och förbipasserande. I nybyggda områden är det inte ovanligt att husen byggs tätt och att grannhuset inte är längre än några meter bort vilket ökar insynen mellan villor och lägenheter oavsett våningsplan. Solskyddet fungerar i avseende till insynsskydd också som en säkerhet. Inskydd försvårar möjligheten för tjuvar att få en inblick i ditt hem. Det som finns på insidan behöver inte synas från utsidan.

Olika typer av solskydd

Persienner är ett enkelt och smidigt sätt att förhindra solvärmen från att ta sig in. Dess ställbara funktion gör att du enkelt kan vinkla lamellerna och själv välja hur mycket solljus du vill släppa in. NorDan har både persienner för invändigt bruk och mellanglaspersienner.

Med plisséer kan du, till skillnad från persienner som är fästa i toppen av fönstret, välja om du vill täcka hela, nedre, mitten eller övre delen av fönstret. Förutom plisséernas smarta finess kan de utgöra en snygg inredningsdetalj. Välj en färg som stämmer överens med inredningen och dra dem till den höjd där du önskar minska insynen.

OBS! Vi rekommenderar att aldrig bara låta plisséen/persiennen täcka delar av fönstret under soliga dagar då termiskt brott, orsakat av kritiska temperaturskillnader i glaset, kan uppstå.
Läs mer i våra Ägarhandböcker.

Solskyddsglas sätts ofta in i stora fönsterpartier. Glaset bidrar till en jämnare temperatur invändigt då det hindrar solvärmen från att tränga in, men skyddar också från solens UV-strålar. Till skillnad från andra typer av solskydd som ställs in manuellt skyddar solskyddsglas alltid mot solens strålar. Du behöver inte tänka på att ställa in solskyddet för att undvika UV-strålar eller skydda dina möbler och inredning från att solblekas, skyddet finns alltid där.

Ett solskydd som du behöver ha i åtanke redan i planeringsfasen av ditt husbygge är NorDan Screens. Screens är en utvändig solavskärmning som släpper in dagsljuset, samtidigt som den håller solstrålar och värme ute. Till skillnad från persienner och markiser är NorDan Screens utformade för att tåla tuffa väderförhållanden, men utan bekostnad av fasadens uttryck. NorDan Screens är integrerade i fönstret och monterade från fabriken, och är sålunda en naturlig del av fönstret. Man undviker kostsam ombyggnad, samtidigt som man reducerar upp till 90 % av solvärmen. Förutom att effektivt minska både solstrålar och upp till 90 % av solvärmen, kan solavskärmningen styras både manuellt och automatiskt. Tillsammans med vind- och ljussensorer kan NorDan Screens ta hand om uppgiften att skapa en bra inomhusmiljö och när solen inte längre är irriterande, döljer sig solavskärmningen elegant.

Gör solskydd till en del av inredningen

Utbudet av solskydd ökar alltmer med åren. Idag är de annorlunda gentemot de trista aluminiumpersiennerna vi kunde se i höghus under 1950- och 60-talet. Förutom solskyddens funktionella egenskaper kan du idag också se till dess estetiska uttryck. Välj färg, material, storlek och form på ditt solskydd efter vad som passar inredningen. Valet är ditt!

Mistral 7429 MB 01 scaled
DSC 1822
Venedig 4108 MB 08 scaled
Rioja 7725 MB 04 scaled
Rioja 7725 MB 06 scaled
Venedig 4108 MB 04 scaled
Nevada 8902 MB 01 scaled
New York 7102 MB 01 scaled
Rioja 7725 MB 01 scaled
Rioja 7725 MB 03 scaled
Auckland 9682 MB 02 jpg scaled
Auckland 9682 MB 01 scaled
Z4 A2643 HDR5 Panorama
HZ4 A7424 HDR5
DSF5462150917
Z4 A2503 HDR5