Sovrum1

Sovrumsfönster - vilket fönster passar bäst?

Inspiration
Kunskap
Publicerat den 11/30/2021

Vid val av sovrumsfönster rekommenderas öppningsbara fönster. Dels för att du i händelse av brand snabbt skall kunna ta dig ut ur rummet, dels för att du enkelt skall kunna öppna upp för vädring.

När du skall byta fönster i sovrummet finns det flera saker att ha i åtanke. I och med att vi spenderar många timmar av livet i just sovrummet är det viktigt att sovrumsfönster uppnår de funktioner vi önskar. På morgonen vill vi kunna öppna upp fönstret för vädring och släppa in frisk dagsluft samtidigt som vi på kvällen önskar gå och lägga oss i ett svalt sovrum, men vi bör också ha ljudreduktion och prestanda i åtanke för en god nattsömn.

För att uppnå dessa funktioner skulle vi på NorDan rekommendera ett Kipp-Dreh fönster för dig som bor i en bostad med ventilation via fönster. För en mer traditionell och klassisk stil kan du välja utåtgående fönster, men dessa har inte lika utvecklad vädringsfunktion som en inåtgående fönsterkonstruktion. Kipp-Dreh är en av de vanligaste funktionerna för fönsterlösningar i Europa, och är synonymt med enkel betjäning. Modellen är avancerad samtidigt som den är enkel att använda och öppnar upp möjligheten för ett friskt och svalt sovrum då det finns flera olika låsningsbara vädringslägen. Du kan därmed öppna fönstret i minimalt läge, för att vädra hela dagen, utan att inbrottstjuvar kan ta sig in.

Kipp-Dreh – funktion och egenskaper

NorDan erbjuder fyra olika Kipp-Dreh fönster ur serierna NTech, Kvillsfors och HelAlu, och finns med både ett och tre handtag. Du kan enkelt antingen tilta upp bågen i vädringsläge eller vrida hela bågen inåt. Konstruktionen gör också fönstret väldigt tätt och döljer alla beslag bakom en robust tätningslist. Fönster i tvåvägs Kipp-Dreh utförande ger större möjligheter för säker ventilation fri från drag, möjlighet att tryggt tvätta fönstrens utsida inifrån byggnaden samt fullvärdig utrymningsväg vid brand. Det skyddar också blommorna mot kyla om du vädrar en kall vinterdag. Fönstret är solitt barnsäkrat och luftningsställningen säkrar både barn och blommor från att falla ut.

Kipp-Dreh fönstret i vår NTech-serie är marknadens klart mest inbrottssäkra fönster med hela 7 låspunkter. Professionella tjuvar väljer den lättaste vägen in. Möter de ett svårt fönster går de helt enkelt någon annanstans. NorDans Kipp-Dreh fönster är också säkerhetstestade och utrustade med ett eget märke som visar de sju låspunkterna. Det har 3 vädringspositioner och alla beslag ligger skyddade innanför tätningslisten. Konstruktionen och styrkan på beslagen särskiljer fönstret. Glaset limmas intill ramen och kan inte tas bort från utsidan. Säkerhetsfönstret har genomgått omfattande tester och prov, och det är marknadens mest inbrottssäkra fönster.

Största möjliga tystnad

En annan viktig aspekt att ta hänsyn till vid val av sovrumsfönster är ljudreduktion. Framtida hem kommer i många fall byggas nära bullriga miljöer och för att få en god nattsömn är därför ljudreduktion en viktig funktion hos fönster placerade i sovrum. I NorDans Kvillsfors-serie är bullereducering en av de viktigaste funktionerna. Med akustiska värden upp till Rw 60dB är Kvillsfors-serien klassledande på ljudreducering och garanterar utmärkt komfort inne även när trafiken är i full fart utanför.

Fönstret är anpassat till ett stort antal väggtjocklekar och mönster med standard U-värde på låga 0,9. Konstruktionen gör det också möjligt att utrusta fönstren med inbyggd persienn, något som är till stor fördel när det kommer till sovrumsfönster.

Sovrum3
Sovrum2