Ängslyckan 5

Spröjsskola

Kunskap
Publicerat den 1/14/2022

För att ge fasaden det uttryck du letar efter kan olika typer av postar och spröjs skapa den estetik du söker. En genomtänkt spröjsning ger ditt hem det där lilla extra. Hos NorDan har du stora möjligheter att skapa exakt det uttryck din fasad söker.

Utformning av spröjs

Det är svårt, nästan omöjligt, att visa alla utformningsmöjligheter våra spröjslösningar erbjuder. Spröjsens utformning har i folkmun fått olika klassiska namn. Här hittar du några av de mest vanliga kombinationerna som förekommer på den svenska marknaden.

Flaggspröjs

Flagg

Krysspröjs

Kryss

Diamantspröjs

Diamant

New England

New England

Ovanstående spröjsvarianter kombineras ofta för att förstärka fasadens karaktär. Kryss- och diamantspröjs väljs ofta för att framhäva husets framsida eller burspråk, och lite enklare flaggspröjs brukar väljas till övriga fasader.

Olika spröjs och posttyper

Innan du väljer hur spröjsen skall utformas så är det bra att bestämma sig för en spröjstyp. Olika spröjstyper har olika fördelar. Det kan handla om estetiska fördelar eller praktiska fördelar. Här visar vi lite olika typer och förklarar deras olika egenskaper.

Löstagbara utanpåliggande spröjs (SP)

En utanpåliggande löstagbar spröjs, hos oss kallad SP, är den absolut vanligaste spröjstypen på den svenska marknaden. Som rubriken antyder sitter spröjsen fast i glaslisten på fönstrets utsida. Fördelarna är att den är prisvärd, estetisk och relativt enkel att utforma. När det är dags att putsa går den enkelt att avlägsna.

Nor Dan Tanum Alu Rundad SP In Big

SP Insida

Nor Dan Tanum Alu Rundad SP Out Big

SP Utsida

Fasta spröjs ut- och invändigt (FSP)

En fast spröjs, även kallad en äkta spröjs, är limmad på in- och utsida av glaskassetten. Mellan glasen ligger det en distans som skapar intrycket att spröjsen delar glasskivan. Fördelen med denna spröjstyp är att den är lika vacker på utsidan som på insidan. Den går enkelt att forma efter dina önskemål och den ger ett genuint intryck. Nackdelen kan vara att det tar lite längre tid att tvätta ett fönster då spröjsen är fastlimmad.

Nor Dan Tanum Alu Rundad FSP In Big

FSP Insida

Nor Dan Tanum Alu Rundad FSP Out2 Big

FSP Utsida

Spröjs mellan glas (GSP)

Att placera spröjsen inne i glaskassetten är väldigt praktiskt ur ett skötselperspektiv. Det innebär att den inte stör när det är dags att putsa fönstret. En stor fördel är att man oftast kan välja mellan tre olika bredder och därmed enkelt skapa ett dynamiskt intryck. Däremot är spröjsningen inte lika synlig från alla vinklar då speglingen i glaset vid vissa tider på dygnet kan dölja den.

Nor Dan Tanum Alu Rundad GSP In Big

GSP Insida

Nor Dan Tanum Alu Rundad GSP Out Big

GSP Utsida

Glasdelande mittpost (MPG)

En glasdelande post är en del av bågen som delar glasytan. Mittposten ger ett rejält och äkta intryck. Den fungerar även som en stabilisator till riktigt stora fönsterytor.

Nor Dan Tanum Alu Rundad MPG In Big

MPG Insida

Nor Dan Tanum Alu Rundad MPG Out Big

MPG Utsida

Löstagbara utanpåliggande breda spröjs (MPU)

En bred utanpåliggande löstagbar spröjs, eller MPU, är ett mer prisvärt alternativ till den glasdelande mittposten. Fördelarna är att den är prisvärd, estetisk och relativt enkel att utforma. När det är dags att putsa så går den enkelt att avlägsna.

Nor Dan Tanum Alu Rundad MPU In Big

MPU Insida

Nor Dan Tanum Alu Rundad MPU Out Big

MPU Utsida

Notera att inom NorDans sortiment erbjuder serierna olika spröjs- och posttyper. Grundfunktionen är ofta densamma, men profilerna kan skilja sig åt i de olika serierna.

Hur du beställer spröjs och mittpost

När du valt vilken typ av spröjs eller mittpost du önskar är det dags att ange hur den skall utformas. Vi på NorDan har ett sätt att ange detta så att det blir rätt vid beställning. Nedan förklarar vi hur du gör för att få det du önskar.

Koden för att definiera en utformning
[antal] + [typ]+[antal liggande]+[antal stående]

Ange spröjstyp:
SP - Utanpåliggande löstagbar spröjs
FSP - Fast spröja
GSP - Spröjs mellan glas

Posttyp:
MPG - Glasdelande post
MPU - Utanpåliggande löstagbar post

Koder för utformning:
01 - En stående
10 - En liggande
X - Kryss-spröjs
D - Diamantspröjs

1 SP21

Väljer man en utanpåliggande spröjs med en stående och två liggande spröjs blir koden följande: 1SP 21

1 MPG012 SP20

Väljer man en stående glasdelande post och två liggande spröjs blir koden följande:
1MPG01 & 2SP 20

Diamantspröjs
Hall
Soffa
Badrum
Entre
Kök
Korsspröjs
Sommar