Bor-serien – Ytterdörrar från Småland

Publicerat den 8/14/2020

#Produkter
Bor

Bor ligger i Smålands djupa skogar. Här har man tillverkat kvalitetsdörrar sedan början av 1900-talet. Och det är med stolthet och en kärlek till råmaterialet som varje dörr levereras från fabriken.

Du kan känna dig trygg med en tung och stabil ytterdörr från Bor-serien. Konstruktionen gör den både säker och hållbar. Karmen är tillverkad av lamellimmad och djupimpregnerad fura och tröskeln i värmebehandlad bok med en skyddande aluminiumprofil på toppen. Dörrbladet har en kraftig ram med 60mm isolering som får stöd av stålplåtar både in- och utvändigt. Dörren är försedd med klimatpackning vilket innebär en silikonlist på insidan och en borstlist mot utsidan. Det gör att den är både ljuddämpande, energieffektiv och tät. De tre kraftiga gångjärnen har bakkantssäkring och är justerbara i både höjd- och djupled.

Utöver den robusta standarddörren har vi även vidareutvecklat vissa modeller med ytterligare förstärkta egenskaper. För dig som har specifika behov kan vi erbjuda mycket låga U-värden, kraftig ljudreduktion, brandklassning, miljövänlig hållbarhet, och extra säkerhet.

Nedan får du en snabb översikt över vilka extra egenskaper våra ytterdörrar kan utrustas med.

Extreme Plus

Ytterdörr för miljömässigt känsliga och väderutsatta områden. Hårt väder och vind kan påverka en ytterdörrs utseende och funktion. Extreme plus innebär att ytterdörren är konstruerad på samma unika sätt som en standard dörr med bland annat kraftigt ramträ, dubbla stålplåtar och vacuum-impregnerad karm. En av skillnaderna är Medite Tricoy Extreme som ytmaterial istället för HDF. Medite Tricoy Extreme är ett ytmaterial som kännetecknas av sin extrema vattentålighet med minimal svällning och rörelse. Dörren är också försedd med *rostfria gångjärn samt glaslister, spröjs och dekor tillverkade i accoya och Medite exteriör. Dörrar med spår kan upplevas som mindre släta i spåren än våra standarddörrar. Tillvalet Extreme Plus går att välja på hela 60 olika dörrmodeller i vårt sortiment.

Säkerhet EN1627

Vill du ha en dörr med extra säkerhet kan vi erbjuda tillvalet Säkerhet EN 1627 med RC2 eller RC2N. En dörr i säkerhetsutförande har extra förstärkt konstruktion vid gångjärn och slutbleck. För våra oglasade ytterdörrar erbjuder vi RC2 som tillval och för våra glasade ytterdörrar kan du välja mellan RC2 eller RC2N. Skillnaden är att vid RC2 är hela ytan på dörren klassad, även glaset som då ersätts med säkerhetsglaset P4A. För RC2N är enbart anslutningen mellan karm och dörrblad säkrad mot intrång.

Ljud

Bor du intill en trafikerad väg eller störs av allmänt oljud från utsidan kan vi erbjuda ljudklassade dörrar. En ljudklassad dörr tillverkas med ljudreducerande isolering, dubbla tätningslister av silikon samt borstlist. Konstruktionen ger ett ljudvärde på Rw 35 dB eller Rw 40 dB beroende på modell. NorDan erbjuder tillvalet ljud på 16 olika modeller i sortimentet.

Ljud & brand

Om din entré kräver produkter med brandklass kan vi erbjuda en ytterdörr med EI30 som tillval. Hela 16 modeller i vårt sortiment går att utrusta med tillvalet brand EI30. Med våra brandklassade dörrar får du även ljudreduktion på köpet. Du får helt enkelt en ljuddörr med extra svällister som reagerar på värme. Så utöver EI30 får dörren även ett ljudvärde på Rw 35 dB eller Rw 40 dB beroende på modell.

Passiv

En ytterdörr i Bor-serien erbjuder redan som standard en mycket bra energiprestanda. Några av våra modeller har ett U-värde på låga 0,76 W/m2K. I vissa fall kan våra kunder önska ett ännu lägre U-värde och då kan vi på NorDan erbjuda tillvalet Passiv på sju olika modeller. Med Passiv som tillval får du en lågenergidörr med polyurethan-isolering. Några modeller får då ett U-värde ner till låga 0,64 W/m2K.