Cykelvänligt bostadsrättskvarter byggs i Årstaberg

Publicerat den 8/9/2021

#Projekt
Valo 001

I mars 2019 byggstartades den första etappen av kvarteret Velo i stadsdelen Årstaberg i Stockholm. Kvarterets namn, som betyder cykel på franska, anspelar på dess cykelvänliga läge med cykelavstånd till Södermalm och består av totalt 172 bostadsrättslägenheter. April 2022 räknar byggherren Besqab med att hela kvarteret står klart.

En unik faktor som sticker ut i Velo är att de boende får tillgång till en gemensam cykelverkstad som även kommer att fungera som en kombinerad samlingsplats och festlokal. En ambition från Besqabs sida är att deras nya kvarter ska attrahera en målgrupp med intresse av att cykelpendla, inte minst eftersom det byggs vid ett av Stockholms populäraste cykelstråk. Den första inflyttningen i kvarteret inleds under tredje kvartalet 2021 och i kvarteret Velo byggs såväl ettor som tvåor, treor och fyror.

Takterrasser och flexibla lägenheter

Utöver cykelverkstaden får de boende även tillgång till två generösa gemensamma takterrasser samt en innergård. Samtliga lägenheter kommer också att ha minst en egen balkong. Kvarteret består av tre hus med mellan åtta och tio våningar. På kvarterets tak installeras solceller. För den arkitektoniska utformningen står Equator Arkitekter, som lagt ett stort fokus på flexibilitet och användbarhet. Lägenheterna är utformade för att kunna användas på flera sätt och flera av dem har möjlighet till olika planlösningar inom samma bostad. I nio lägenheter i kvarteret har arkitekterna också lagt till en uthyrningsdel där ett sovrum med tillhörande hall och wc kan delas av och nås direkt från trapphuset.

Vad:Velo, nybyggnation av 172 bostadsrättslägenheter i Årstaberg, Stockholm
Byggherre:Besqab
Arkitekt:Equator Arkitekter
Omfattning: 172 bostadsrättslägenheter
Tidsram: Byggstart mars 2019, sista etappen av projektet beräknas stå klar april 2022.

Artikel:Aktuella byggen
Text:Annika Wihlborg
Bilder:Equator Arkitekter
Arkitekt:Equator Arkitekter