Prisbelönt ledarskap

Publicerat den 3/8/2022

#Gruppen
Cecilia5

Den åttonde mars markerar dagen för den internationella kvinnodagen. I år har vi på NorDan AB valt att uppmärksamma vår kollega Cecilia Hedblad Sjölin lite extra. Förutom att Cecilia är fabrikschef på två av NorDans fabriker i Sverige är hon en stark drivkraft när det kommer till företagets utveckling inom produktion, Lean och teamorganisering.

Cecilia Hedblad Sjölin började som fabrikschef vid Kvillsforsfabriken på NorDan AB i augusti 2014. Hon har en civilingenjörsutbildning i Ergonomisk Design & Produktion från Luleå Tekniska universitet. Hon började sin industriella karriär 2000 som Produktionstekniker på Sanmina-SCI och blev 2004 befordrad till produktionsteknisk chef och senare produktionschef. Under åren 2007 och 2012 jobbade hon som fabrikschef i Hultafors fabrik i Nässjö. 2012 började Cecilia inom byggbranschen som produktionschef på Hjältevadshus.

När Cecilia kom in som fabrikschef på Kvillsforsfabriken på NorDan AB 2014 brottades fabriken med låg prestanda och negativa driftsresultat. På kort tid lyckades Cecilia tillsammans med fabriksorganisationen att vända den negativa trenden. Från 2015 har fabriken i Kvillsfors visat tydliga förbättringar vad gäller prestanda, resultat, leveransprecision och genomloppstid.

Cecilia är en mycket duktig ledare, med hög kompetens inom produktion och Lean. Hon är unikt duktig på teamorganisering, involvering, målstyrning och ständiga förbättringar. Under perioden 2017–2019 genomförde fabriken ett lyckat investeringsprogram på 70 miljoner kronor i nya maskiner och digitalisering. Cecilia har varit projektledare för denna viktiga modernisering och fabriken har idag papperslös produktion, d v s digitaliserat alla produktionsunderlag. Hon har också varit drivande i att öka fabrikens försäljning på exportmarknader.

Cecilias ledarskap och utvecklingen på Kvillsforsfabriken har fått nationell uppmärksamhet. 2018 vann Kvillsforsfabriken "Swedish Team Excellence Award” och ”Lennart Sandholm Prize" för sitt arbete med teamorganisering och effektivisering. Året efter, 2019, utsågs NorDan AB och Kvillsforsfabriken som vinnare av ”Årets Leanbyggare” med Cecilia i spetsen.

Sedan februari 2021 är Cecilia fabrikschef för två av NorDan AB:s fabriker i Sverige; fabrik Kvillsfors och fabrik Bor. Fabrikerna har ca 90 anställda vardera och har en tydlig målsättning om att bli ledande i svensk byggbransch inom projektfönster (Kvillsforsfabriken) och ytterdörrar (Borfabriken).

Ett annat stort och viktigt område där Cecilia utmärkt sig och bidragit till att utveckla byggbranschen är hållbarhet. På uppdrag av NorDan koncernen antog Cecilia 2021 rollen som projektledare för ett strategiskt projekt med mål att utveckla affärsmodeller för återvinning av fönster och åstadkomma en cirkulär lösning. Under 2020 var hon projektledare för installation av en solcellsanläggning på fabrik Kvillsfors med tillhörande reduktion av CO2-utsläpp.

Inom social hållbarhet har Cecilia engagerat sig inom anställning av nyanlända. Det gör att dessa personer kommer in i det svenska samhället snabbare, knyter nya kontakter och lär sig språket. Genom sitt ledarskap har hon också fokuserat på att ge kvinnor möjligheten att ta ett större ansvar i fabriksorganisationen, både som teamledare och arbetsledare. I en mansdominerad byggbransch är detta mycket positivt.

Både kunder och anställda uppskattar Cecilias ledarskap, inkludering och tydlighet. Hon lever verkligen upp till NorDan:s vision ”Perfekt samspel”. Som Cecilia själv har uttryckt det:

När vi arbetar tillsammans med tydliga mål och perfekt samspel är allt möjligt!
Cecilia2
Cecilia3