Kronprinsen i Malmö har Årets Fasad!

Publicerat den 12/21/2022

#Projekt
Kronprinsen

Renoveringen av Kronprinsens fasad med dess nära två miljoner klinkerplattor prisas av Mur- och Putsföretagen.

Kronprinsen från 1964 är ett av Malmös viktigaste landmärken. Den 27 våningar höga fasaden består av blå mosaikplattor i skiftande nyanser som ljusnar mot byggnadens topp. FOJAB fick i uppdrag av dåvarande ägarna Akelius att utreda hur den avancerade men slitna fasaden skulle kunna renoveras, för att därefter projektera ombyggnaden.

Tillsammans med samverkansentreprenören NCC och Fasadglas som tillverkade fasadelementen utvecklade FOJAB ett system för att montera en helt ny fasad, inklusive fönster, utanpå den gamla. 1,9 miljoner nya klinkerplattor placerades ut i en mosaik som tagits fram med hjälp av en specialskriven algoritm. Denna utvecklades inom FOJAB CoDe, FOJAB's innovationsplattform för computational design.

MOTIVERINGEN TILL UTMÄRKELSEN:

Juryn för Årets Fasad är oerhört glada att ägaren till det vinnande bidraget av renoveringspriset både valde att satsa framåt för ett fantastiskt projekt och löste finansieringen för insatsen. Nu skimrar och glänser det här bidraget som aldrig förr och lyfter sig själv och sin omgivning in i framtiden.

Det fina slutresultatet har möjliggjorts genom målmedveten vilja, noggrann planering och utförande tillsammans med smarta, innovativa lösningar och ett framgångsrikt samarbete genom projektet.

Det var en utmaning att både behålla byggnadens unika karaktär, få till en effektiv process för mönstersättningen och minimera störningarna för hyresgästerna under själva renoveringen. Med Kronprinsen visar vi att det går att förlänga livslängden på byggnader från den här tiden och från miljonprogrammet. Vi gick på den svåraste uppgiften direkt och vi är glada att juryn uppskattar resultatet, säger Andreas Jentsch, arkitekt på FOJAB och den som tog emot priset vid Årets Fasadforum.

Kronprinsen är del av ett stadskvarter som genomgår en omfattande renovering. Kronprinsen ägs numera av Heimstaden.

Artikel: Aktuella Byggen
Text: Amanda Hardwick
Illustration: FOJAB/Pressfoto