NorDan AB är Årets Leanbyggare 2019

Publicerat den 4/3/2021

#Utmärkelser
Leanbyggare

NorDan Sverige - Fönster & Dörrar med Fabrik Kvillsfors har erhållit det prestigefulla priset Årets Leanbyggare 2019. Utdelningen ägde rum den 26 mars på Cirkus i Stockholm på Årets Bygge-galan.

VD i NorDan AB, Dag Kroslid, uttalar: ”NorDan AB är en oerhörd stolt och ödmjuk mottagare av utmärkelsen Årets Leanbyggare 2019 i Sverige. Arbetet med Lean i NorDan koncernen påbörjades 2005 och det är fantastiskt att se den höga förbättringstakten Fabrik Kvillsfors har åstadkommit sedan NorDan köpte fabriken 2011. Fabriken har arbetat systematiskt, faktabaserat och har nått uppsatta mål. Man har halverat genomloppstiden, dubblat kapaciteten och har lyckats förbättra en traditionell produktion i grunden. Utmärkelsen Årets Leanbyggare 2019 innebär i första hand ett stort beröm till alla våra duktiga medarbete och det är extra kul att vi är nominerad av en av företagets största kunder. Priset är byggsektorns egen utmärkelse för förändringsarbete enligt Lean och är ett samarbete mellan Lean Forum Bygg och tidningen Byggindustrin.”

Fabriken till NorDan i Kvillsfors har 100 medarbetare och har över de senaste åren förbättrat sin verksamhet radikalt med hjälp av Lean. Fabriken har gjort en fantastisk förbättringsresa med teamorganisering, engagemang, kapacitetshöjningar, sätta mål & nå mål, faktabaserade beslut, ledtidsreduktioner och reduktion av slöserier. Lean arbetet pågår fortfarande och vill fortsätta för att ständigt reducera slöserier och uppnå ytterligare förbättringar.

”Vi har hjälpts åt allihop. Det är det som är den största kraften hos oss”, säger Johan Lisedahl, GS ordförande och truckförare i fabriken.

”Det känns superbra! Vi fick ta hem Årets Leanbyggare priset i Stockholm och vi blev omfamnad från alla håll hemma i Kvillsfors”, säger Fredrik Karlström, arbetsledare på Kvillsfors Fabriken.

Fabrikschef Cecilia Hedblad Sjölin kommenterar: ”Vi är mycket tacksamma och stolta över att vi fått ta emot detta pris, det betyder mycket för oss att bli uppmärksammade nationellt för vårt Lean-arbete. Fabriken har uppnått många viktiga och stora förbättringar under de senaste åren, med hårt arbete och perfekt samspel har vi lyckats med detta tillsammans.”

Många företag var nominerade och de tre finalisterna till
Årets Leanbyggare var NorDan, El-Björn och Lindbäcks bygg.

NorDan tilldelades utmärkelsen med följande motivering från juryn:
”Med hjälp av kraften i medarbetarnas engagemang har vinnaren lyckats förändra en traditionell produktion i grunden. Genom att mäta och basera beslut på fakta har de uppnått resultat som andra Lean-verksamheter kan låta sig inspireras av. Tydligt ledarskap tillsammans med utmanande och gemensamma mål har skapat en vinnande kultur som gynnar såväl företagets kunder som deras medarbetare och ägare.”

NorDan och Kvillsfors fabriken vann även Team Excellence Award i september 2018 på den internationella konferensen The Exellence Summit i Göteborg.

”I NorDan AB jobbas det mycket aktivt med Lean i alla företagets tre fabriker i Sverige (Kvillsfors, Bor, Tanum) samtidigt som företaget satsar på digitalisering och miljö genom ecoDigital ready strategin. Det uppmärksammade Lean arbetet vid Kvillsfors fabriken och den vinnande kulturen har också varit en viktig faktor i det pågående investeringsprogrammet till NorDan AB och den ständiga volymhöjningarna från marknaden och våra kunder”, avslutar en nöjd VD för NorDan AB, Dag Kroslid.

Stort grattis till hela NorDan AB och Kvillsfors-fabriken till priset som Årets Leanbyggare 2019!