Världsnyhet med 3D-utskrivet fönster

Publicerat den 10/26/2018

#ecoDigital ready
3d fonster

Ett lyckat första försök med 3D-skrivaren som installerades nu i höst ledde till världens första 3D-utskrivna fönster, tillverkat i biokomposit med betydande andel träfiberinnehåll.

Projektet är fortfarande i utveckling och inte redo för försäljning ännu, men utskriften av fönstret är ett stort steg i digitaliseringsstrategin ecoDigital Ready.

Nu pågår testkörning och upplärning på 3D-skrivaren. Vi provar olika kompositer, men har redan printat ut fönster som vi kan visa upp. Målet är att börja sälja konventionella produkter, inte bara prototyper och reservdelar, framtagna med printern redan första halvåret 2019, säger NorDans vd Dag Kroslid.

Skrivaren är unik på många vis, både att den är i storformat och även att den ska användas till att skriva ut kompletta produkter som finns i NorDans produktutbud. Den kan skriva ut fönster och dörrar i storlek upp till 1,5m bredd och 2,5m höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i olika delar som sammanfogas.

Skrivaren passar bäst till special- och kundanpassade lösningar, kommenterar Dag Kroslid och fortsätter berätta att de valde att börja med ett runt fönster eftersom det är något som annars är mycket tidskrävande att producera.